Hometrainer: Hoe kies je het beste model

Een hometrainer wordt gebruikt om de spieren van de onderste ledematen te trainen en de cardiorespiratoire weerstand van de gebruiker te verhogen. Hiermee kan de oefening worden gesimuleerd die met een gewone fiets wordt uitgevoerd. Het wordt hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt, wat betekent dat het niet onderhevig is aan weers- of verkeersomstandigheden. Als je een hometrainer wilt kopen, lees dan verder om te weten te komen op welke criteria je moet letten bij de keuze van jouw model. Kijk hier eens naar!

Wat zijn de toepassingen van een hometrainer?

De hometrainer kan worden gebruikt voor algemene lichamelijke conditie, voor conditietraining van wielrenners op topniveau, voor revalidatie van de onderste ledematen of zelfs voor cardiorespiratoire stresstests.

Fitness

De hometrainer is het perfecte toestel om fit te blijven, op voorwaarde dat het regelmatig wordt gebruikt. Het stelt je in staat thuis te oefenen om in goede conditie te blijven, sportprestaties te verbeteren en spieren te versterken zonder de gewrichten te beschadigen. Samen met een goed dieet, helpt het ook vet te verbranden. Voor dit soort gebruik is het raadzaam te opteren voor een rechtopstaande hometrainer.

Voorbereiding op sport

Indien de hometrainer bedoeld is voor sportvoorbereiding of warming-up voor wielrenners met hoge prestaties, wordt het vermogen van het toestel een essentiële factor. In dit geval moet de rug van de gebruiker naar voren leunen om bij het trappen maximale kracht vrij te maken.

Revalidatie onderste ledematen

Bij de keuze van een hometrainer voor de revalidatie van de onderste ledematen na bijvoorbeeld een blessure of operatie, is zitcomfort belangrijker dan vermogen. Voor dit soort doeleinden is het raadzaam een model aan te schaffen dat de gebruiker in staat stelt zijn rug rechtop te houden. De half achteroverleunende positie is ook geschikt, met name om de lendenwervels te ontlasten en rugpijn te verminderen.

Cardiorespiratoire stresstest

In dit geval wordt de hometrainer gebruikt om het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen van een patiënt te bepalen. De test wordt uitgevoerd onder toezicht van een arts. Het omvat een opwarmingsperiode gevolgd door een geleidelijke verhoging van het vermogen tot het maximale vermogen van de patiënt is bereikt.

Waarop moet je letten bij de keuze van een hometrainer?
Om de meest geschikte hometrainer voor jouw beoogde gebruik te kiezen, moet je rekening houden met verschillende kenmerken, zoals de pasvorm van het zadel en het stuur, het type weerstandssysteem, het type console en de gemeten parameters, evenals de verschillende trainingsprogramma’s. .

Zadel en stuur

De pasvorm van het zadel en het stuur is belangrijk voor het gebruikscomfort. Daarom raden wij je aan een model te kiezen waarbij je de hoogte van het zadel en het stuur kunt instellen.

Weerstandssystemen

Er zijn drie soorten weerstandssystemen: manueel magnetisch, gemotoriseerd magnetisch en elektromagnetisch. De keuze zal afhangen van het beoogde gebruik van de hometrainer:

1. Handmatige magnetische weerstand
Wanneer de gebruiker het weerstandsniveau verhoogt, bewegen de magneten dichter naar het vliegwiel om het wiel af te remmen, waardoor meer kracht nodig is om te trappen. Het weerstandsniveau wordt geregeld door aan een knop aan de voorkant van het toestel te draaien. Dit weerstandssysteem is perfect geschikt voor beginners en voor wie de hometrainer af en toe gebruikt.

2. Gemotoriseerde magnetische weerstand
Dit systeem is identiek aan het vorige, behalve dat de weerstand niet manueel, maar via de console wordt ingesteld. Het is handig om voor dit type weerstand te kiezen als je vaker gebruik wilt maken van de hometrainer.

3. Elektromagnetische weerstand
De weerstand wordt via de console geregeld door middel van een elektromagneet, waardoor het remmen preciezer en stiller verloopt. Dit systeem is ideaal voor intensief gebruik, vooral voor topsporters.

Console en gemeten parameters

Via de console kan de gebruiker in real time een aantal gegevens over zijn prestaties zien, zoals snelheid, afgelegde afstand, gemiddeld aantal verbrande calorieën en gebruikstijd. Dit kan min of meer interactief zijn en kan een zeer positief effect hebben op de motivatie van de gebruiker. Sommige fietsen geven ook de hartslag aan en worden verkocht met een specifiek accessoire: de hartriem.

Dylan Holmes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven